Talo Unkarissa

Sijainti

Talo sijaitsee n. 130 km Budapestistä itään. Osoite on Majus 1 ut 35, Mezöszemere, mutta googlen kartta näyttää oikeaa taloa talon numerolla 37.

Budapestin lentokentältä pääsee Mezöszemereen ajamaan lähes koko matkan suoraa moottoritietä pitkin. Lentokenttä on Budapestin itäpuolella, joten Budapestin ruuhkiin ei tarvi ajaa lainkaan, vaan kentältä pääsee muutaman liittymän kautta suoraan moottoritielle E71.

Karttalinkki sijainnista 

Yleistä

Talo on väriltään vaaleanpunainen ja tunnetaan kylällä ”Rosa-talona”. Pihapiirissä on myös harmaa ulkorakennus. Pihassa on vielä menneiltä ajoilta aitauksia, sekä runsaasti hedelmäpuita ja istutuksia, joista voi vapaasti syödä päärynöitä, viinirypäleitä, kirsikoita ja omenia.

Nämä kuvat ovat syksyltä 2018. Kuvissa näkyvät talon mukana tulleet kalusteet ja tarvikkeet. Ne eivät ole uusia, mutta ovat siistejä ja puhtaita, samoin kuin koko talokin. Taloon on tarkoitus tuoda uusia kalusteita kuvissa näkyvän sisustussuunnitelman mukaisesti.

Unkarilaisissa taloissa on perinteisesti hieman hassut pohjat, eli tässäkin keittiö + wc on talon päädyssä, puolivälissä on varastohuone ja toisessa päädyssä, lähimpänä tietä, on kaksi huonetta, joiden välissä eteinen. Keittiöön ja wc-tiloihin kuljetaan avokuistin kautta.

Piha on kokonaan aidattu ja Unkarilaisen tavan mukaan portit pidetään lukossa ja niistä kuljetaan avaimia käyttäen.

Huoneissa on tällä hetkellä yhteensä kuusi makuupaikkaa, joista neljä luodaan avaamalla vuodesohvat. Kevään 2019 aikana tarkoituksena on hankkia taloon sisustussuunnitelman mukaiset kalusteet, sekä rakentaa terassin yhteyteen pergola.

Matka talolle

Helpointa on tietysti vuokrata auto lentokentältä ja ajaa sillä moottoritietä talolle. Siirtyminen kestää noin tunnin ja lento Suomesta 2 h 20 min, joten noin neljä tuntia Suomesta lähdön jälkeen voi jo juoda tulokahvit talolla. Lentokentältä voi myös mennä suoraan taksilla talolle hinnan ollessa luokkaa 130 €.

Julkisia suosiva vaihtoehto on mennä kentältä taksilla Keleti:n rautatieasemalle Budapestin keskustaan (n. 20 km ja 25 €). Sieltä junalla Füzesabonyiin (ykkösluokka n. 13 €). IC-juna on nopein ja ensimmäinen pysäkki on Füzesabony. IC-juna menee kerran tunnissa ja matka-aika on noin kaksi tuntia. Lippu junaan on ostettava etukäteen.
https://www.mavcsoport.hu/en (Jos esimerkiksi menee Finnairin aamukoneella, ehtii juuri sopivasti klo 12.55 lähtevään IC-junaan).

Füzesabonyn asemalta on talolle 14 km:n matka, eli n. 20 €:n kustannus taksilla.

Yksi mukava asia Unkarissa on se, että yli 65-vuotias saa ajella julkisilla ilmaiseksi – kunhan todistaa ikänsä passin kopiolla, eläkeläiskortilla, kuvallisella kela-kortilla, passilla, ajokortilla tai vastaavalla asiakirjalla. Tärkeintä on saada todistetuksi, että on EU-kansalainen ja syntymäaika sekä henkilön kuva ovat asiakirjassa helposti nähtävissä. Alle 65-vuotias eläkeläinen tarvitsee eläkeläiskortin, jolla pystyy vahvistamaan olevansa eläkkeellä.
https://bkk.hu/en/pass-id-for-pensioners/
https://www.etlehti.fi/artikkeli/matkaopas/budapest-viikossa-yli-65-vuotias-ajelee-ilmaiseksi

Naapurit

Mezöszemeren kylässä on kaikkiaan viidellä suomalaisella, sekä muista Euroopan maista olevilla perheillä talot. Kylässä asuu myös unkarilaisia taiteilijoita ja joka kesä he järjestävät kylässä taideleirin.

Video

Tässä syksyllä 2018 kuvattu videoa talosta ja pihasta. Videossa näkyvät kalusteet ovat talon alkuperäiskalusteita, joita päivitetään tulevien vuosien aikana. Syksyllä 2019 tehtiin kattoremontti ja alkuvuodesta 2020 uusittiin kylpyhuone kokonaisuudessaan.

Live-kamera Egerin kaupungista

35 km talosta pohjoiseen

Tästä voit hieman katsella millainen keli on Egerissä, joka 35 km:n päässä Mezöszemerestä. Eger on myös historiallisesti mielenkiintoinen vierailupaikka.

Live-kamera kuvaa Egerin keskustan toria ja taustalla näkyvät vanha Egerin linna (the Castle of eger).

Nähtävyyksiä tai tekemistä

Mezöszemere on pieni maalaiskylä, jossa on kolme pientä kauppaa. Niistä löytyy tarvittavat peruselintarvikkeet.

Mezöszemerestä 9 km:n päässä on kylpylä, jonka ympäristössä myös ruokaravintoloita. Kylpylässä lämmin vesi pulppuaa suoraan maan alta. Toukokuun alusta elokuun loppuun myös ulkoaltaat ja vesipuisto ovat auki.

Mezökövesd -nimisestä pikkukaupungista 13 km:n päästä löytyy isompia tavarataloja ja vanha kulttuurikaupunki Eger sijaitsee vain 32 km:n päässä.